Το κολύμπι σώζει ζωές

 Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” με την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δημιούργησε το φυλλάδιο ‘’Το κολύμπι σώζει ζωές’’.

Το φυλλάδιο αυτό θα διανεμηθεί για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για την ασφάλεια των παιδιών μέσα στο νερό / θάλασσα. Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός παιδιών στην χώρα μας χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό!

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση.Κατά μέσο όρο πνίγονται στην Ελλάδα 300 άνθρωποι. Το 80% είναι άνδρες, ενώ κατά μέσο όρο πνίγονται 35 παιδιά και έφηβοι.

Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό περίπου 67% των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται μεσημεριανές ώρες (42%), μετά τις πρωινές ώρες (34%) και τέλος τις απογευματινές ώρες (21%).

Ανησυχητική είναι και η αυξητική τάση σε πνιγμούς νηπίων και παιδιών από 2 ή 3 ετών έως και 14-16 ετών, φτάνοντας στο 15% του συνόλου θανάτων από αυτήν την αιτία. Το 10% των πνιγμών είναι παιδιά έως 9 ετών.

Περίπου 450.000 πνιγμούς τον χρόνο παγκοσμίως καταγράφει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αποτελούν την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη συχνότερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα μεταξύ παιδιών ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται στα θύματα των «παρ’ ολίγον πνιγμών» καθώς η νοσηρότητα που αναπτύσσουν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας τους ή και στον θάνατο. Στα παιδιά το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρα, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική επίπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα. Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών νοσηρότητα αναπτύσσει το 12%-27% όσων επιβιώνουν.

Κύρια αιτία για τους πνιγμούς παιδιών είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο νερό.

swimming latsis

 

Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τους όρους χρήσης
Δ
Ω
Ρ
Ε
Α