Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς δημιουργήθηκε η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”;

Το 1995 μία ομάδα Ιατρών και Γονέων αποφάσισαν να βοηθήσουν στην οργάνωση της σωστής υποδομής για να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας.
Έτσι, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1995 μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία υπό την επωνυμία “Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Κέντρου Περίθαλψης και Αποκατάστασης Παιδικού Τραύματος”. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 τροποποιήθηκε η επωνυμία και έγινε “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Από τις 22 Ιουνίου 1999 η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο.

2. Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”;

Στόχος του Σωματείου είναι να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων, στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και στην αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.

3. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών στη χώρα μας;

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 μία Πιλοτική Μελέτη Καταγραφής Περιστατικών Παιδικού Τραύματος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Παιδιατρικό Μητρώο Τραύματος (Paediatric Trauma Registry). Η μελέτη αυτή συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η καταγραφή ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2007 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στις 19 Νοεμβρίου 2007 στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών», στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Τέλος, η έρευνα αυτή ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2008 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς». Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2008.

Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε μελέτες άλλων χωρών, σύμφωνα με τις οποίες τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

4. Τι είναι το «Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών»;

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αντιμετωπίζονται τα βαριά περιστατικά που διακομίζονται στο Νοσοκομείο. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης με βασικό στόχο την σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού. Η μονάδα αυτή πρέπει να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.  

5. Τι σημαίνει η “Χρυσή Ώρα” για ένα παιδί;

Η ‘’Χρυσή Ώρα’’ είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του σοβαρού τραυματισμού ενός παιδιού και της σταθεροποίησης της κατάστασης του. Ο χρόνος αυτός πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, ώστε το παιδί να μην υποκύψει στους τραυματισμούς του. Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Στο δυτικό κόσμο όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τις επείγουσες περιπτώσεις. Το Τμήμα αυτό έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, καθώς εκεί είναι ο χώρος που σταθεροποιείται.

6. Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Σωματείου στον τομέα Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων;

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο έχει ξεκινήσει από το 1998 μία εκστρατεία Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων.

Από πολύ μικρή ηλικία, για την ασφάλειά τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους και να προστατεύονται από αυτούς. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” οργανώνει παρουσιάσεις Πρόληψης Ατυχημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία. Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, το Σωματείο ετοιμάζει και προωθεί ενημερωτικό υλικό, συμμετέχει σε σχετικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσιεύει άρθρα στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.

7. Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Σωματείου στον τομέα της εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Tο Σωματείο, μέσω του Ιατρικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Λεωνίδας Γεωργόπουλος”, χρηματοδοτεί εν μέρει τα εκπαιδευτικά ιατρικά Σεμινάρια A.P.L.S. (ADVANCED PAEDIATRIC LIFE SUPPORT) και P.L.S. (PAEDIATRIC LIFE SUPPORT) τα οποία διοργανώνουν η APLS Hellas και η APLS Crete. Τα σεμινάρια παρακολουθούν ιατροί και νοσηλευτές, καθώς και διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό των σεμιναρίων.

8. Δέχεστε τραυματισμένα παιδιά στο Σωματείο;

H “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” δεν διαθέτει ούτε Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών για την υποδοχή του τραυματισμένου παιδιού ούτε μονάδες νοσηλείας. Είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο το οποίο προωθεί:

– την δημιουργία Αίθουσας Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία όπου μπορεί να εισαχθεί ένα τραυματισμένο παιδί

– την αναβάθμιση ειδικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων των παιδιατρικών Νοσοκομείων μέσω χορηγιών

– την εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ στις ιδιαιτερότητες του Παιδικού Τραύματος.

– την Πρόληψη, με ομιλίες σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς των.

9. Γιατί χρειάζεται ειδική μεταφορά για τα παιδιά;

Η σωστή και γρήγορη μεταφορά του τραυματισμένου παιδιού, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη και άμεση βοήθεια, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των παιδικών θανάτων κατά τη μεταφορά.

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο οτι το τραυματισμένο παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να είναι μικρογραφία ενηλίκου. Διαφέρει σωματικά και ψυχικά. Π.χ. σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, ένα παιδί αντέχει πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από έναν ενήλικα, διότι το σώμα του περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος.

Για το λόγο αυτό, το ασθενοφόρο ή το ελικόπτερο που θα μεταφέρει το τραυματισμένο παιδί πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και επανδρωμένο. Δηλαδή να έχει ιατρικό εξοπλισμό (μάσκες οξυγόνου, νάρθηκες, κλπ.) σε κατάλληλα μεγέθη για παιδιά και το ιατρικό προσωπικό του πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και για παιδιά.

10. Συνεργάζεστε με άλλα συναφή ιδρύματα, οργανισμούς ή εταιρείες;

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συνεργάζεται με διάφορα συναφή ιδρύματα, οργανισμούς και εταιρείες του Εσωτερικού και του Εξωτερικού. Κι αυτό επειδή το σοβαρό πρόβλημα των παιδικών ατυχημάτων επηρεάζει όλους μας και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνεργασίες Εσωτερικού (με αλφαβητική σειρά) από 01/01/2000:

  • APLS Crete
  • APLS Hellas
  • AIESEC
  • Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων
  • Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. – Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας
  • Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. – Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων  
  • Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια
  • Ίδρυμα «Μαρίκα Ηλιάδη»
  • Ίδρυμα Μποδοσάκη 
  • Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»
  • Κ.Ε.Π.Π.Α. – Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων
  • Μέριμνα – Εταιρεία για την Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο
  • Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης
  • NetKids – Θεματική Πύλη για Παιδιά και Γονείς
  • ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
  • Σ.Ε.Ο. – Σώμα Ελληνίδων Οδηγών
  • Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π)
  • Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.
  • ΥΓΕΙΑ – Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών
  • Χαμόγελο του Παιδιού


Συνεργασίες Εξωτερικού (με αλφαβητική σειρά) από 01/01/2000:

  • Asia Injury Prevention Foundation (Βιετνάμ)
  • BAG Kindersicherheit (Γερμανία)
  • CAPT – Child Accident Prevention Trust (Μ.Βρετανία)
  • European Resuscitation Council (Βέλγιο)
  • Safe Kids Campaign (Η.Π.Α.)
  • Safe Kids Canada (Καναδάς)
  • Safe Kids New Zealand (Νέα Ζηλανδία)
  • The Johns Hopkins University Hospital (Η.Π.Α.)

Χορηγοί, Υποστηρικτές και Συνεργασίες

11. Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος οικονομικά το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”;

Ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” βασίζεται οικονομικά στις ετήσιες συνδρομές Μελών, σε δωρεές, χορηγίες, καθώς και στις εκδηλώσεις ανεύρεσης πόρων που διοργανώνει. Για το έργο του Σωματείου δεν λαμβάνεται καμία κρατική επιχορήγηση.

Εάν επιθυμείτε να στηρίξετε οικονομικά το Σωματείο μπορείτε να:
– κάνετε μια δωρεά
– κάνετε μια δωρεά “εις μνήμην” ή “δωρεά χαράς”
– γίνετε χορηγός, στηρίζοντας το έργο μας για τον εξοπλισμό των Παιδιατρικών Τμημάτων
– γίνετε μέλος

Δείτε περισσότερα

12. Πώς γίνεται κανείς μέλος του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”;

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Σωματείου μπορούν να συμπληρώσουν την Αίτηση Μέλους και να την επιστρέψουν με e-mail στη διεύθυνση [email protected] ή στο fax: 210-6743 950.

Η ετήσια συνδρομή Μέλους είναι 60 Ευρώ και η ισόβια 500 Ευρώ. Παρακαλούμε, μην παραλείψετε να ενημερώσετε το Γραφείο της “Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος” ότι έχει γίνει η κατάθεση, για να σας σταλούν η σχετική απόδειξη και η Κάρτα Μέλους.

13. Πώς γίνεται κανείς εθελοντής για την “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”;

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», όπως και όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, έχει πάντα ανάγκη εθελοντικής βοήθειας. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το Σωματείο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα: 210-6741933 και 210-6743950 ή να μας στείλει e-mail στο [email protected].

14. Δίνετε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών;

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» δεν παραδίδει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Ωστόσο η APLS Hellas, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από την «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», παραδίδει Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε συνεννόηση με τον εκάστοτε φορέα που ενδιαφέρεται.

Επίσης το Σωματείο, μέσω του Ιατρικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Λεωνίδας Γεωργόπουλος”, χρηματοδοτεί εν μέρει τα εκπαιδευτικά ιατρικά Σεμινάρια A.P.L.S. (ADVANCED PAEDIATRIC LIFE SUPPORT) και P.L.S. (PAEDIATRIC LIFE SUPPORT) τα οποία διοργανώνουν η APLS Hellas και η APLS Crete. Τα σεμινάρια παρακολουθούν ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.

Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τους όρους χρήσης
Δ
Ω
Ρ
Ε
Α