Απολογισμός 2007

Αγαπητά μέλη,

Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά θετική για το Σωματείο μας.

Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός ήταν η υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία μας ανετέθη η εκπόνηση μελέτης και η καταγραφή των παιδικών τραυματιών. Ο ακριβής τίτλος της σύμβασης έχει ως εξής: « Μελέτη και πιλοτική εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος και καταγραφής πολύ τραυματιών παιδιατρικών ασθενειών »

Το Υπουργείο συνεφώνησε να μας επιδοτήσει με € 37,800 και να μας βοηθήσει να ανοίξουμε τις συνήθως ερμητικά κλειστές πόρτες των κρατικών νοσοκομείων, για να συλλέξουμε πληροφορίες.

Τρεις ιατροί στο Παίδων, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Καραμανδάνειο) και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρίου έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες. Ελπίζουμε να αρχίσουμε και στην Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία της καταγραφής θα διαρκέσει 6 μήνες. Ίσως προστεθούν και άλλοι δύο ή τρεις θερινοί μήνες όπου οι τραυματισμοί των παιδιών διπλασιάζονται και έτσι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά την συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, δηλαδή πώς τραυματίστηκε το παιδί, σε ποιό χώρο, πότε διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, από ποιόν, πόσην ώρα μετά το δυστύχημα, τί πρώτες βοήθειες του παρεσχέθησαν, τί έγινε στο νοσοσκομείο, άν χειρουργήθηκε, πόσο κράτησε η νοσηλεία και άλλα, μία εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλύσει όλα τα δεδομένα και θα μας υποβάλλει τα συμπεράσματα της. Εμείς με την σειρά μας θα τα υποβάλλουμε στο Υπουργείο.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα γίνεται μια τέτοια μελέτη, η οποία ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

(Τ.Ε.Π.) για παιδιά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, κρατικά και ιδιωτικά, πράγμα που αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Σωματείου μας.

Πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι που η « Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος » ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικότατο έργο. Έργο, που στις περισσότερες χώρες εκτελείται από κρατικούς οργανισμούς.

Πρέπει να τονίσουμε ότι παρ’ όλον ότι προσπαθήσαμε πολλές φορές εις το παρελθόν να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας για την ανάγκη αυτής της μελέτης, μόνον η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος – Στράτης, αντελήφθη την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και μας έδωσε το πράσινο φως μαζί με μία σημαντική επιχορήγηση. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα.

ΌΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

• Οργανώσαμε δύο σεμινάρια ιατρών (APLS) τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Το ένα με εκπαιδευτές 2 Αμερικανούς και 11 Έλληνες ιατρούς, στο οποίο συμμετείχαν 2 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και 26 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο σεμινάριο, με εκπαιδευτές 14 Έλληνες ιατρούς, παρακολούθησαν 22 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι 4 ήταν από το ΕΚΑΒ, και 1 εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πειραματικό Τμήμα της ELPEN Α.Ε. και ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία τον Κύριο Απόστολο Παπαλόη, Διευθυντή του Ερευνητικού Πειραματικού Τμήματος, και τον Κύριο Δημήτρη Πενταφράγκα, Πρόεδρο της ELPEN Α. Ε.

• Στο πλαίσιο ενημέρωσης των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, και έμμεσα των γονέων των, για την πρόληψη ατυχημάτων κάναμε 6 παρουσιάσεις σε σχολεία ένα σύνολο 1781 παιδιών.

• Μία σημαντική καινοτομία είναι η έκδοση ενός μικρού folder που μοιράζεται σε κάθε παιδί που παρακολουθεί αυτές τις παρουσιάσεις. Κάθε folder περιέχει 4 ενημερωτικά φυλλάδια: « Ασφάλεια στο σπίτι », « Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών », « Αθλητισμός με ασφάλεια » και « Ασφάλεια στο νερό ».

Σύντομα θα προστεθούν και δύο καινούργια φυλλάδια: « Διακοπές με ασφάλεια » και « Στο σχολείο με ασφάλεια ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Για την ενημέρωση φίλων και γνωστών για τους σκοπούς και τα επιτεύγματα μας οργανώσαμε ένα γεύμα και ένα τσάϊ. Το γεύμα για 93 άτομα έγινε στις 19.04.07 στο εστιατόριο Via Milioni και ήταν ευγενική προσφορά της Κυρίας Αιντας Μαυροσκότη. Το τσάϊ για 230 άτομα εδόθη στις 09.05.07 στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Αμαλία» με την ευγενική προσφορά του Κυρίου και της Κυρίας Κωνσταντίνου Κουλουβάτου.

Στην πρώτη μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου, Κύριος Γεράσιμος Ζέρβος, Παιδοχειρουργός, για τις ιδιαιτερότητες των παιδικών τραυμάτων και την αντιμετώπιση των.

Στην δεύτερη εκδήλωση, εκτός από τον Πρόεδρο, μίλησε και ο Κύριος Αλέξανδρος Ανδρέου, Νευροχειρουργός, και προεβλήθη μια μικρού μήκους ταινία με θέμα τα Κέντρα Επειγόντων Παιδικών Περιστατικών στις Η.Π.Α..

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

• Στις 2.06.11 οργανώσαμε στο Allou Fun Park ολοήμερη διασκέδαση για παιδιά. Καταφέραμε να διαθέσουμε 1530 εισιτήρια και να ενισχύσουμε το ταμείο μας. Σε αυτό βοήθησε ουσιαστικά η γενναιοδωρία της εταιρείας Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα Α.Ε. και οι προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή, Κυρίου Γεωργίου Κυριακόπουλου, τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΜΕΛΗ – ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

• Η συνεχής προσπάθεια μας να ενημερώνουμε όλο και περισσότερο κόσμο για τους σκοπούς του Σωματείου απέφερε καρπούς.84 νέα μέλη ενεγράφησαν και ήδη μερικά από αυτά πλαισιώνουν τις προσπάθειες μας με ενεργό συμμετοχή.

Η ιδέα του « Ισοβίου Μέλους » προσέλκησε 22 άτομα.

Τον τίτλο του Ισοβίου Μέλους λαμβάνει όποιος καταβάλει εφ’ άπαξ εισφορά των € 500.

« ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ »

• Με την σκέψη ότι θα ήταν πολύ θετικό μικρά παιδιά να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του εθελοντισμού δημιουργήσαμε την ομάδα « Οι φίλοι του Σωτήρη » όπου ο Σωτήρης είναι η mascot του Σωματείου.

Τα νεαρά αυτά μέλη μας θα λαμβάνουν μερικές φορές τον χρόνο ενημέρωση για τις διάφορες εκδηλώσεις μας. Ελπίζουμε ότι με τα χρόνια θα γίνουν ενεργοί εθελοντές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

• Στο διάστημα αυτό αποχώρησε ο αείμνηστος και τόσο αγαπητός Πρόεδρος μας, Γιάννης Στάθης, και στην θέση του εξελέγη ο Κύριος Γεράσιμος Ζέρβος. Την θέση της Γενικής Γραμματέως κατέλαβε η Κυρία Natasha Clive – Βρέκοσι.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ

• Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα μας για την πρόληψη ατυχημάτων.

Τυπώσαμε 100.000 φυλλάδια με τον τίτλο « Διακοπές με ασφάλεια » και τα δώσαμε σε φαρμακεία για να τα διανείμουν. Χορηγός η φαρμακευτική εταιρεία OLVOS για το προϊόν της ” Flamigel “. Ένα δεύτερο τρίπτυχο ετοιμάζεται με θέμα « Στο σχολείο με ασφάλεια ». Και στα δύο τρίπτυχα πρωταγωνιστής είναι ο « Σωτήρης ».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ, ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

• Θα ήταν παράλειψη και αχαριστία να μην τονίσουμε ότι πάρα πολλά από όσα έγιναν οφείλονται στην συγκεκριμένη υποστήριξη των φίλων του Σωματείου μας και στις δωρεές που μας εστάλησαν.

Πολλά οφείλουμε και στους χορηγούς χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι πετυχημένες μας εκδηλώσεις και ενισχύθηκε το ταμείο μας.

Θα θέλαμε να τους αναφέρουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά:

 • La Chocolatiere, Κυρία Εύη Ψαθίδου
 • ARTISTI ITALIANI, Κυρία Λένα Παπαλεξοπούλου
 • ΕΣΤΙΑ, Εφημερίς, Κύριος Αλέξης Ζαούσης
 • Καπουάνο Ασφάλειες, Κύριος Maurice Καπουάνο
 • GENERALI, Ασφάλειες
 • Κύριος Νικόλαος Μπενόπουλος
 • Pharma Communications, Κυρία Βέρα Γαζή
 • OLVOS Science Galenica Φαρμακευτική, Κυρία Έλενα Μεταξά, Κύριος Βασίλης Σερέτης, Κυρία Έλενα Βαρελά
 • Γιάννης Βλαχάκης, Φωτογράφος
 • Τα εστιατόρια ΡΕΜΒΗ, LOCALE και SILVER STAR – CASA DI PASTA
 • INSIDER, Περιοδικό, Κυρία Sudha Naïr Ηλιάδη

Περιμένοντας μιάν ακόμα δυναμική χρονιά προσβλέπουμε στην συμπαράσταση σας.

Γεράσιμος Ζερβός                        Natasha Clive – Βρέκοσι
Πρόεδρος                                    Γενική Γραμματεύς

Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τους όρους χρήσης
Δ
Ω
Ρ
Ε
Α