Έγκαυμα μπορεί να προκληθεί από τη φωτιά, τα καυτά φαγητά ή αντικείμενα, τα χημικά, τον ηλεκτρισμό και τον ήλιο.
Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα εγκαύματα:
• Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να πλησιάζουν την ηλεκτρική κουζίνα, διότι ο φούρνος και οι εστίες μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Επίσης, ενημερώνουμε τα παιδιά ότι τα σκεύη μαγειρικής μπορεί να περιέχουν καυτό λάδι, νερό ή φαγητό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα πίσω μάτια της κουζίνας και να στρίβουμε πάντα το χερούλι της κατσαρόλας ή του τηγανιού προς τα μέσα.
• Δεν αφήνουμε σε εμφανές σημείο το σίδερο σιδερώματος πριν ή μετά τη χρήση του.
• Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν και να παίζουν με αναπτήρες, σπίρτα ή μικροσυσκευές (π.χ. τοστιέρα, γκαζάκι).
• Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη κοντά σε αναμμένο τζάκι, σόμπα ή άλλου είδους θέρμανση.
• Δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι και δεν αφήνουμε τσιγάρα σε σημεία προσβάσιμα από τα παιδιά.
• Αποθηκεύουμε χημικά προϊόντα (π.χ. απορρυπαντικά) σε σημείο που δεν μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά.
• Βάζουμε καλύμματα ασφαλείας σε όλες τις πρίζες και αντικαθιστούμε τα παλιά και φθαρμένα καλώδια. Μαθαίνουμε στα παιδιά για τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές.
• Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, ιδίως το καλοκαίρι. Όταν βγαίνουμε στον ήλιο φοράμε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου και βάζουμε αντηλιακό, το οποίο το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ρούχα.
Λίγα λόγια για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
2 Φεβρουαρίου 2022
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Ενημερωτικά φυλλάδια του Σωματείου με συμβουλές πρόληψης για τις διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων διανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Τις παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει 50.624 παιδιά και 3.157 εκπαιδευτικοί και γονείς.
Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο στο 210-6741 933 ή στο [email protected].