Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς δημιουργήθηκε η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος";

Το 1995 μία ομάδα Ιατρών και Γονέων αποφάσισαν να βοηθήσουν στην οργάνωση της σωστής υποδομής για να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας.
Έτσι, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1995 μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία υπό την επωνυμία "Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Κέντρου Περίθαλψης και Αποκατάστασης Παιδικού Τραύματος". Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 τροποποιήθηκε η επωνυμία και έγινε "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Από τις 22 Ιουνίου 1999 η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο.

2. Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του Σωματείου "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος";

Στόχος του Σωματείου είναι να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων, στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και στην αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.

3. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών στη χώρα μας;

Η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" συμμετείχε στη μελέτη και την οργάνωση ενός Παιδιατρικού Μητρώου Τραύματος (Pediatric Trauma Registry) για την σωστή και γρήγορη συλλογή των σχετικών στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2007 ξεκίνησε η Πιλοτική Μελέτη Καταγραφής Περιστατικών Παιδικού Τραύματος, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η καταγραφή ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2007 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στις 19 Νοεμβρίου 2007 στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών» στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Τέλος, η έρευνα αυτή ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2008 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς». Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2008.

4. Τι εννοείτε με τον όρο "Μονάδες Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών";

Για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού πρέπει να είναι εξειδικευμένη και άμεση. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο Παιδιατρικών Μονάδων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενταγμένων σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία που να είναι κατανεμημένα σε όλη την Ελλάδα. Η κάθε Μονάδα πρέπει να είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό και να έχει άμεση πρόσβαση σε ιατρούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων.

5. Τι σημαίνει η ''Χρυσή Ώρα'' για ένα παιδί?

Η ‘’Χρυσή Ώρα’’ είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του σοβαρού τραυματισμού ενός παιδιού και της σταθεροποίησης της κατάστασης του. Ο χρόνος αυτός πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, ώστε το παιδί να μην υποκύψει στους τραυματισμούς του. Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Στο δυτικό κόσμο όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τις επείγουσες περιπτώσεις. Το Τμήμα αυτό έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, καθώς εκεί είναι ο χώρος που σταθεροποιείται.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοια Τμήματα στην Ελλάδα. Συνήθως ένα τραυματισμένο παιδί μεταφέρεται στο Νοσοκομείο από τον γονέα του ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον κατάλληλο γιατρό για να σώσει το παιδί του....εν τω μεταξύ η ‘’Χρυσή Ώρα’’ έχει κάνει φτερά !!!

6. Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Σωματείου στον τομέα Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων;

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο έχει ξεκινήσει από το 1998 μία εκστρατεία Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων.

Από πολύ μικρή ηλικία, για την ασφάλειά τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους και να προστατεύονται από αυτούς. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" οργανώνει παρουσιάσεις Πρόληψης Ατυχημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία. Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, το Σωματείο ετοιμάζει και προωθεί ενημερωτικό υλικό, συμμετέχει σε σχετικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσιεύει άρθρα στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.


7. Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Σωματείου στον τομέα εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού;

Για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών και των παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών, χρειάζονται ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων που μπορούν να προσφέρουν γρήγορη και εξειδικευμένη φροντίδα στα πάσχοντα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στον τομέα αυτό η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" συνεισφέρει με το να χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά ιατρικά Σεμιναρία A.P.L.S. (ADVANCED PEDIATRIC LIFE SUPPORT) , B.P.L.S. (ΒASIC PEDIATRIC LIFE SUPPORT) ,PEDIATRIC ADVANCED LIFE SUPPORT (P.A.L.S.) και PEDIATRIC LIFE SUPPORT (P.L.S.) τα οποία διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas.

 

8. Δέχεστε τραυματισμένα παιδιά στο Σωματείο;

H "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" δεν διαθέτει ούτε Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών για την υποδοχή του τραυματισμένου παιδιού ούτε μονάδες νοσηλείας. Είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο το οποίο προωθεί:

- την δημιουργία Αίθουσας Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία όπου μπορεί να εισαχθεί ένα τραυματισμένο παιδί

- την εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ στις ιδιαιτερότητες του Παιδικού Τραύματος.

- την αναβάθμιση ειδικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων των παιδιατρικών Νοσοκομείων μέσω χορηγιών

- την Πρόληψη, με ομιλίες σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς των.

 

9. Γιατί χρειάζεται ειδική μεταφορά για τα παιδιά;

Η σωστή και γρήγορη μεταφορά του τραυματισμένου παιδιού, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη και άμεση βοήθεια, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των παιδικών θανάτων κατά τη μεταφορά.

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο οτι το τραυματισμένο παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να είναι μικρογραφία ενηλίκου. Διαφέρει σωματικά και ψυχικά. Π.χ. σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, ένα παιδί αντέχει πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από έναν ενήλικα, διότι το σώμα του περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος.

Για το λόγο αυτό, το ασθενοφόρο ή το ελικόπτερο που θα μεταφέρει το τραυματισμένο παιδί πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και επανδρωμένο. Δηλαδή να έχει ιατρικό εξοπλισμό (μάσκες οξυγόνου, νάρθηκες, κλπ.) σε κατάλληλα μεγέθη για παιδιά και το ιατρικό προσωπικό του πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και για παιδιά.

 

10. Συνεργάζεστε με άλλα συναφή ιδρύματα, οργανισμούς ή εταιρίες;

Το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" συνεργάζεται με διάφορα συναφή ιδρύματα, οργανισμούς και εταιρείες του Εσωτερικού και του Εξωτερικού. Κι αυτό επειδή το σοβαρό πρόβλημα των παιδικών ατυχημάτων επηρεάζει όλους μας και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνεργασίες Εσωτερικού (με αλφαβητική σειρά) από 01/01/2000


Συνεργασίες Εξωτερικού (με αλφαβητική σειρά) από 01/01/2000

11. Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος οικονομικά το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος";

Ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" βασίζεται οικονομικά στις ετήσιες συνδρομές μελών, σε δωρεές, χορηγίες, καθώς και στις εκδηλώσεις ανεύρεσης πόρων που οργανώνει.
Εάν επιθυμείτε να κάνετε μια δωρεά, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Σωματείου "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" στην Alpha Bank είναι:

α) 115 00 2002 027759 / IBAN GR36 0140 1150 1150 0200 2027 759

β) 115 002101 195694 / IBAN GR53 0140 1150 1150 0210 1195 694

Σε κάθε περίπτωση δωρεάς ενημερώστε το Γραφείο της "Α.Π.Τ." στo τηλέφωνo : 210-6741 933, για να σας σταλεί η σχετική απόδειξη.
Σε περίπτωση δωρεάς εις μνήμην, η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" αναλαμβάνει την δημοσίευση της δωρεάς, εφόσον το επιθυμείτε.

 

12. Πώς γίνεται κανείς μέλος του Σωματείου "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος";

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Σωματείου μπορούν να συμπληρώσουν την Αίτηση Μέλους και να την επιστρέψουν με e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο fax: 210-6743 950.

Η ετήσια συνδρομή Μέλους είναι 60 Ευρώ και η ισόβια 500 Ευρώ. Παρακαλούμε, μην παραλείψετε να ενημερώσετε το Γραφείο της "Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος" ότι έχει γίνει η κατάθεση, για να σας σταλούν η σχετική απόδειξη και η Κάρτα Μέλους.

 

13. Πώς γίνεται κανείς εθελοντής για την "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος";

Το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" όπως και όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχει πάντα ανάγκη εθελοντικής βοήθειας. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το Σωματείο μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο της "Α.Π.Τ." στo τηλέφωνo : 210-6741 933, ή να μας στείλει e-mail στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

14. Δίνετε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών;

Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την A.P.L.S. HELLAS.

Τελευταία νέα

 • Ανακοίνωση για το Νοσοκομείο Ναυπλίου

  nafplio ekso

  Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι εξοπλίσαμε με τα απαραίτητα μηχανήματα το Παιδιατρικό Ιατρείο στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας - Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, με την οικονομική υποστήριξη της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

   

  Διαβάστε περισσότερα...
 • Άμεσες Ανάγκες

  ameses4Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι Άμεσες Ανάγκες για τα Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων, την Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος καθώς επίσης και για την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων.

  Διαβάστε περισσότερα...