Απολογισμός 2007

Αγαπητά μέλη,

Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά θετική για το Σωματείο μας.

Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός ήταν η υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία μας ανετέθη η εκπόνηση μελέτης και η καταγραφή των παιδικών τραυματιών. Ο ακριβής τίτλος της σύμβασης έχει ως εξής: « Μελέτη και πιλοτική εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος και καταγραφής πολύ τραυματιών παιδιατρικών ασθενειών »

Το Υπουργείο συνεφώνησε να μας επιδοτήσει με € 37,800 και να μας βοηθήσει να ανοίξουμε τις συνήθως ερμητικά κλειστές πόρτες των κρατικών νοσοκομείων, για να συλλέξουμε πληροφορίες.

Τρεις ιατροί στο Παίδων, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Καραμανδάνειο) και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρίου έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες. Ελπίζουμε να αρχίσουμε και στην Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία της καταγραφής θα διαρκέσει 6 μήνες. Ίσως προστεθούν και άλλοι δύο ή τρεις θερινοί μήνες όπου οι τραυματισμοί των παιδιών διπλασιάζονται και έτσι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά την συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, δηλαδή πώς τραυματίστηκε το παιδί, σε ποιό χώρο, πότε διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, από ποιόν, πόσην ώρα μετά το δυστύχημα, τί πρώτες βοήθειες του παρεσχέθησαν, τί έγινε στο νοσοσκομείο, άν χειρουργήθηκε, πόσο κράτησε η νοσηλεία και άλλα, μία εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλύσει όλα τα δεδομένα και θα μας υποβάλλει τα συμπεράσματα της. Εμείς με την σειρά μας θα τα υποβάλλουμε στο Υπουργείο.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα γίνεται μια τέτοια μελέτη, η οποία ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

(Τ.Ε.Π.) για παιδιά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, κρατικά και ιδιωτικά, πράγμα που αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Σωματείου μας.

Πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι που η « Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος » ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικότατο έργο. Έργο, που στις περισσότερες χώρες εκτελείται από κρατικούς οργανισμούς.

Πρέπει να τονίσουμε ότι παρ' όλον ότι προσπαθήσαμε πολλές φορές εις το παρελθόν να πείσουμε το Υπουργείο Υγείας για την ανάγκη αυτής της μελέτης, μόνον η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος – Στράτης, αντελήφθη την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και μας έδωσε το πράσινο φως μαζί με μία σημαντική επιχορήγηση. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα.

ΌΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

• Οργανώσαμε δύο σεμινάρια ιατρών (APLS) τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Το ένα με εκπαιδευτές 2 Αμερικανούς και 11 Έλληνες ιατρούς, στο οποίο συμμετείχαν 2 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και 26 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο σεμινάριο, με εκπαιδευτές 14 Έλληνες ιατρούς, παρακολούθησαν 22 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι 4 ήταν από το ΕΚΑΒ, και 1 εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πειραματικό Τμήμα της ELPEN Α.Ε. και ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία τον Κύριο Απόστολο Παπαλόη, Διευθυντή του Ερευνητικού Πειραματικού Τμήματος, και τον Κύριο Δημήτρη Πενταφράγκα, Πρόεδρο της ELPEN Α. Ε.

• Στο πλαίσιο ενημέρωσης των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, και έμμεσα των γονέων των, για την πρόληψη ατυχημάτων κάναμε 6 παρουσιάσεις σε σχολεία ένα σύνολο 1781 παιδιών.

• Μία σημαντική καινοτομία είναι η έκδοση ενός μικρού folder που μοιράζεται σε κάθε παιδί που παρακολουθεί αυτές τις παρουσιάσεις. Κάθε folder περιέχει 4 ενημερωτικά φυλλάδια: « Ασφάλεια στο σπίτι », « Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών », « Αθλητισμός με ασφάλεια » και « Ασφάλεια στο νερό ».

Σύντομα θα προστεθούν και δύο καινούργια φυλλάδια: « Διακοπές με ασφάλεια » και « Στο σχολείο με ασφάλεια ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Για την ενημέρωση φίλων και γνωστών για τους σκοπούς και τα επιτεύγματα μας οργανώσαμε ένα γεύμα και ένα τσάϊ. Το γεύμα για 93 άτομα έγινε στις 19.04.07 στο εστιατόριο Via Milioni και ήταν ευγενική προσφορά της Κυρίας Αιντας Μαυροσκότη. Το τσάϊ για 230 άτομα εδόθη στις 09.05.07 στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Αμαλία» με την ευγενική προσφορά του Κυρίου και της Κυρίας Κωνσταντίνου Κουλουβάτου.

Στην πρώτη μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου, Κύριος Γεράσιμος Ζέρβος, Παιδοχειρουργός, για τις ιδιαιτερότητες των παιδικών τραυμάτων και την αντιμετώπιση των.

Στην δεύτερη εκδήλωση, εκτός από τον Πρόεδρο, μίλησε και ο Κύριος Αλέξανδρος Ανδρέου, Νευροχειρουργός, και προεβλήθη μια μικρού μήκους ταινία με θέμα τα Κέντρα Επειγόντων Παιδικών Περιστατικών στις Η.Π.Α..

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

• Στις 2.06.11 οργανώσαμε στο Allou Fun Park ολοήμερη διασκέδαση για παιδιά. Καταφέραμε να διαθέσουμε 1530 εισιτήρια και να ενισχύσουμε το ταμείο μας. Σε αυτό βοήθησε ουσιαστικά η γενναιοδωρία της εταιρείας Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα Α.Ε. και οι προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή, Κυρίου Γεωργίου Κυριακόπουλου, τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΜΕΛΗ – ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

• Η συνεχής προσπάθεια μας να ενημερώνουμε όλο και περισσότερο κόσμο για τους σκοπούς του Σωματείου απέφερε καρπούς.84 νέα μέλη ενεγράφησαν και ήδη μερικά από αυτά πλαισιώνουν τις προσπάθειες μας με ενεργό συμμετοχή.

Η ιδέα του « Ισοβίου Μέλους » προσέλκησε 22 άτομα.

Τον τίτλο του Ισοβίου Μέλους λαμβάνει όποιος καταβάλει εφ' άπαξ εισφορά των € 500.

« ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ »

• Με την σκέψη ότι θα ήταν πολύ θετικό μικρά παιδιά να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του εθελοντισμού δημιουργήσαμε την ομάδα « Οι φίλοι του Σωτήρη » όπου ο Σωτήρης είναι η mascot του Σωματείου.

Τα νεαρά αυτά μέλη μας θα λαμβάνουν μερικές φορές τον χρόνο ενημέρωση για τις διάφορες εκδηλώσεις μας. Ελπίζουμε ότι με τα χρόνια θα γίνουν ενεργοί εθελοντές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

• Στο διάστημα αυτό αποχώρησε ο αείμνηστος και τόσο αγαπητός Πρόεδρος μας, Γιάννης Στάθης, και στην θέση του εξελέγη ο Κύριος Γεράσιμος Ζέρβος. Την θέση της Γενικής Γραμματέως κατέλαβε η Κυρία Natasha Clive - Βρέκοσι.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ

• Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα μας για την πρόληψη ατυχημάτων.

Τυπώσαμε 100.000 φυλλάδια με τον τίτλο « Διακοπές με ασφάλεια » και τα δώσαμε σε φαρμακεία για να τα διανείμουν. Χορηγός η φαρμακευτική εταιρεία OLVOS για το προϊόν της " Flamigel ". Ένα δεύτερο τρίπτυχο ετοιμάζεται με θέμα « Στο σχολείο με ασφάλεια ». Και στα δύο τρίπτυχα πρωταγωνιστής είναι ο « Σωτήρης ».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ, ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

• Θα ήταν παράλειψη και αχαριστία να μην τονίσουμε ότι πάρα πολλά από όσα έγιναν οφείλονται στην συγκεκριμένη υποστήριξη των φίλων του Σωματείου μας και στις δωρεές που μας εστάλησαν.

Πολλά οφείλουμε και στους χορηγούς χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι πετυχημένες μας εκδηλώσεις και ενισχύθηκε το ταμείο μας.

Θα θέλαμε να τους αναφέρουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά:

• La Chocolatiere, Κυρία Εύη Ψαθίδου
  • ARTISTI ITALIANI, Κυρία Λένα Παπαλεξοπούλου
  • ΕΣΤΙΑ, Εφημερίς, Κύριος Αλέξης Ζαούσης
  • Καπουάνο Ασφάλειες, Κύριος Maurice Καπουάνο
  • GENERALI, Ασφάλειες
  • Κύριος Νικόλαος Μπενόπουλος
  • Pharma Communications, Κυρία Βέρα Γαζή
  • OLVOS Science Galenica Φαρμακευτική, Κυρία Έλενα Μεταξά, Κύριος Βασίλης Σερέτης, Κυρία Έλενα Βαρελά
  • Γιάννης Βλαχάκης, Φωτογράφος
  • Τα εστιατόρια ΡΕΜΒΗ, LOCALE και SILVER STAR – CASA DI PASTA
  • INSIDER, Περιοδικό, Κυρία Sudha Naïr Ηλιάδη

Περιμένοντας μιάν ακόμα δυναμική χρονιά προσβλέπουμε στην συμπαράσταση σας.

Γεράσιμος Ζερβός                        Natasha Clive – Βρέκοσι
Πρόεδρος                                    Γενική Γραμματεύς

Απολογισμός παρουσιάσεων σε σχολεία

Ιανουάριος 2007. Συνέχιση των παρουσιάσεων Πρόληψης Ατυχημάτων σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από πρόσκληση των Διευθυντών των σχολείων.

26 Ιανουαρίου 2007. Τηλεοπτική συνέντευξη κου Ζερβού στην ΕΡΤ με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων».

31 Ιανουαρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 56 παιδιά.

6 Φεβρουαρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 65 παιδιά.

7 Φεβρουαρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στα Εκπαιδευτήρια «Β. Καργάκου». Την παρουσίαση παρακολούθησαν 15 παιδιά.

16 Φεβρουαρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Περάματος. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 75 παιδιά.

19 Φεβρουαρίου 2007. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στο Τηλεοπτικό Κανάλι Blue Sky με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων την Καθαρά Δευτέρα.

4 Απριλίου 2007. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το Πάσχα.

5 Απριλίου 2007. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το Πάσχα.

5 Απριλίου 2007. Συνέντευξη κου Ζερβού στην Εφημερίδα «Ελεύθερος» με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το Πάσχα.

23 & 24 Απριλίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Δημοτικό Κολλέγιο Ψυχικού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 850 παιδιά.

29 Μαίου 2007. Τηλεοπτική συνέντευξη κου Ζερβού στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΑΘΗΝΑ TV με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το καλοκαίρι.

7 Ιουνίου 2007. Το Σωματείο οργάνωσε ένα Instructors Course στο οποίο εκπαιδεύθηκαν 18 γιατροί από τον καθηγητή Chuck Paidas και τους εκπαιδευτές γιατρούς κ.κ. Γεράσιμο Ζερβό, Γιώργο Κυρβασίλη και Μιχάλη Σαρρή στην παιδιατρική ανάνηψη και στα επείγοντα περιστατικά ώστε να συμμετάσχουν στα επόμενα σεμινάρια Advanced Pediatric Life Support (APLS) ως εκπαιδευτές. Χορηγός του σεμιναρίου ήταν το Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών «ΥΓΕΙΑ».

8 Ιουνίου 2007. Συμμετοχή με ενημερωτικό υλικό στην εκδήλωση «Παίζω Ασφαλώς», η οποία απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι όμιλοι « Παντεχνική» και «Ανώνυμος Εταιρείας Τσιμέντων Τιτάν» στην Πάτρα.

8,9,10 Ιουνίου 2007. Οργάνωση του 10ου Ιατρικού Σεμιναρίου Advanced Pediatric Life Support (A.P.L.S.), με συνδιοργανωτή το Ερευνητικό - Πειραματικό Τμήμα της «ΕLPΕΝ A.E.» και χορηγό την εταιρεία "la Chocolatiere". Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδεύθηκαν είκοσι έξη ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα και δύο εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εκπαιδευτές ήταν ο καθηγητής κο Chuck Paidas και η αναισθησιολόγος κα Helen Koumandrakis του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της South Florida, USA, και οι έλληνες εκπαιδευτές, γιατροί κ.κ. Γεράσιμος Ζερβός, Αλέξανδρος Ανδρέου, Αικατερίνη Βλαστού, Κοσμάς Ηλιάδης, Γεώργιος Κυρβασίλης, Ευστάθιος Λυκούδης, Ελένη Παπασπύρου, Γεώργιος Πέππας, Δημήτρης Πύρρος, Μιχάλης Σαρρής, Μαρία Σταγάκη και Θεοφάνης Τσιλιγιάννης.

20 Ιουλίου 2007. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤ1 με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το καλοκαίρι.

10 Σεπτεμβρίου 2007. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στο Ραδιοφωνικό Σταθμό SKY με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στο σχολείο.

11 Σεπτεμβρίου 2009. Ραδιοφωνική συνέντευξη κου Ζερβού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Κρήτης με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στο σχολείο.

28 Σεπτεμβρίου 2007. Συνέντευξη κου Ζερβού στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στις Παιδικές Χαρές.

29 Σεπτεμβρίου 2007. Συμμετοχή και διανομή ενημερωτικού υλικού στην 6η συνάντηση για την Κίνηση Φορέων Εθελοντισμού με άλλους 51 διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι φορείς: Αρκτούρος, AEGEE Αθήνα, Νέα Ακρόπολη, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, Μέριμνα Ζωής κατά της εξάρτησης, Οργανισμός Νεολαίας και άθλησης Ο.Ν.Α. του Δήμου Αθηναίων και PRAKSIS.

18 Οκτωβρίου 2007. Ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Πιλοτική Μελέτη Καταγραφής Περιστατικών Παιδικού Τραύματος, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

2,3,4 Νοεμβρίου 2007. Οργάνωση του 11ου Ιατρικού Σεμιναρίου Advanced Pediatric Life Support (A.P.L.S.) με συνδιοργανωτή το Ερευνητικό - Πειραματικό Τμήμα της «ΕLPΕΝ A.E.» και χορηγό την εταιρεία "la Chocolatiere". Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδεύθηκαν είκοσι δύο ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, τέσσερις εκ των οποίων ανήκουν στο ΕΚΑΒ και ένας εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εκπαιδευτές ήταν οι γιατροί κ.κ. Γεράσιμος Ζερβός, Αλέξανδρος Ανδρέου, Αικατερίνη Βλαστού, Κοσμάς Ηλιάδης, Γεώργιος Κυρβασίλης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Ευστάθιος Λυκούδης, Τίμος Μικρόπουλος, Γιάννης Μωϋσίδης, Καλλιόπη Παναγιώτου,Γιώργος Πέππας, Μιχάλης Σαρρής, Μαρία Σταγάκη, Μάριος Σταθάτος, Θεοφάνης Τσιλιγιάννης, Μάρθα Χαρίση και Μαρία Ψωμά.

9 Νοεμβρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Κολλέγιο Αθηνών, Δημοτικό. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 850 παιδιά.

10 Νοεμβρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Σωματείο «ΕΥΤΟΚΙΑ». Την παρουσίαση παρακολούθησαν 20 μητέρες.

22 Νοεμβρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 170ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 72 παιδιά.

9 Δεκεμβρίου 2007. Συνέντευξη κου Ζερβού στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9.84 με θέμα το έργο και τους στόχους του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

10 Δεκεμβρίου 2007. Συνέντευξη κου Ζερβού στο Ραδιοφωνικό Σταθμό SKY με θέμα το έργο και τους στόχους του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

11 Δεκεμβρίου 2007. Συνέντευξη κου Ζερβού στον Τηλεοπτικό Σταθμό Prisma+ με θέμα το έργο και τους στόχους του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

13 Δεκεμβρίου 2007. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 108ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 60 παιδιά.

18 Δεκεμβρίου 2007. Εκπομπή «Με αγάπη» στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΑΝΤ1, αφιερωμένη στο έργο και τους στόχους του Σωματείου.

Τελευταία νέα

• Ανακοίνωση για το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο"

g.n ptolemaidasΜε χαρά σας ενημερώνουμε ότι εξοπλίσαμε την 26η Αίθουσα Επειγόντων Περιστατικών στην Ελλάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο" με την οικονομική υποστήριξη της Οικογένειας Γιώργου Γιουρούκου.

• Άμεσες Ανάγκες

ameses4Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι Άμεσες Ανάγκες για τα Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων, την Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος καθώς επίσης και για την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων.

• Ανακοίνωση για το Γ.Ν. Βέροιας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΜε χαρά σας ενημερώνουμε ότι εξοπλίσαμε την 25η Αίθουσα Επειγόντων Περιστατικών στην Ελλάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), με δωρεά στο Σωματείο μας από τον Όμιλο ΟΤΕ.

• Σεβασμός στα Ζώα

sevasmos sta zoa eksofyllo

Ατυχήματα που προέρχονται από ζώα δε συμβαίνουν συχνά και σπάνια είναι θανατηφόρα. Όταν συμβαίνουν όμως, είναι πολύ δυσάρεστα και πολλές φορές προκαλούν στα παιδιά φοβίες που τους ακολουθούν όλη τους τη ζωή.