Απολογισμός 2008

Αγαπητά μέλη,

Η χρονιά που πέρασε ήταν εξίσου θετική με το 2007 για το Σωματείο μας.

Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης με τον τίτλο « Μελέτη και πιλοτική εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος και καταγραφής πολυτραυματιών παιδιατρικών ασθενειών ». Η μελέτη αυτή μας ανετέθη από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο και την επιδότησε εν μέρει.

Τέσσερις ιατροί στην Αθήνα, στο Παίδων, δύο στην Πάτρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών (Καραμανδάνειο), στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρίου και δύο στην Θεσσαλονίκη, στην Α΄ Χειρουργική Παίδων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», συνέλεξαν πληροφορίες.

Η διαδικασία της καταγραφής τελικά διήρκεσε 11 μήνες, διότι προσετέθησαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, θερινοί μήνες όπου οι τραυματισμοί των παιδιών διπλασιάζονται και έτσι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα της καταγραφής ανέλυσε μία εξειδικευμένη εταιρεία, υπό την εποπτεία της Παιδιάτρου κας Αγορίτσας Μπάκα, η οποία μας υπέβαλλε τα συμπεράσματά της. Η μελέτη υπεβλήθη στο Υπουργείο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, είναι η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα μια τέτοια μελέτη, η οποία ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργία Κέντρων Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, κρατικά και ιδιωτικά, πράγμα που αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Σωματείου μας.

Για ακόμη μία φορά ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο –Στράτη για την υποστήριξη του.

ΌΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

• Οργανώσαμε δύο σεμινάρια ιατρών (APLS) τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Το ένα με εκπαιδευτές 20 Έλληνες ιατρούς, στο οποίο συμμετείχαν 28 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι δύο ήταν από το ΕΚΑΒ. Το δεύτερο, με εκπαιδευτές 1 Άμερικανό και 18 Έλληνες ιατρούς, θα παρακολουθήσουν 32 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι 2 ιατροί ήταν από το ΕΚΑΒ και 2 νοσηλεύτριες από την ΜΕΘ του ΜΗΤΕΡΑ.

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πειραματικό Τμήμα της ELPEN Α.Ε. και ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία τον Κύριο Απόστολο Παπαλόη, Διευθυντή του Ερευνητικού Πειραματικού Τμήματος, και τον Κύριο Δημήτρη Πενταφράγκα, Πρόεδρο της ELPEN Α. Ε.

• Στο πλαίσιο ενημέρωσης των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, και έμμεσα των γονέων των, για την πρόληψη ατυχημάτων κάναμε 17 παρουσιάσεις σε σχολεία σε ένα σύνολο 2.312 παιδιών και 2 παρουσιάσεις σε 125 γονείς και εκπαιδευτικούς . Στο τέλος κάθε παρουσίασης μοιράζαμε σε όλους ένα folder με τα φυλλάδια μας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Στις 9 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Βλαχάκη με τίτλο «Φωτογραφίζοντας για τα παιδιά του κόσμου». Τα έσοδα της έκθεσης διατέθηκαν για την ενίσχυση των στόχων του Σωματείου.

• Τον Δεκέμβριο, επίσης, ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός ΕΡΤ Α.Ε. προσέφερε στο Σωματείο το ποσόν των € 4.100 ως έπαθλο από την εκπομπή «Πως τον λεν τον ποταμό».

• Στις 6 Μαρτίου οργανώσαμε μεγάλο Αποκριάτικο Πάρτυ στο Club Boudoir στην Κηφισιά. Η εκδήλωση με θέμα Red είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρευρέθηκαν περίπου 400 άτομα.

• Τον Μάϊο, ο Κύριος και η Κυρία Κωστή Γεωργιλή, στο party που οργάνωσαν για την ονομαστική τους εορτή, θέλοντας να ενισχύσουν το έργο του Σωματείου, πρότειναν στους φίλους τους αντί για δώρο να κάνουν μία κατάθεση στο λογαριασμό του Σωματείου. Η πρόταση τους αυτή είχε μεγάλη απήχηση και τους ευχαριστούμε ειλικρινά.

• Στις 28, 29 και 30 Μαΐου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (Σ.Α.Κ.Α.), συνεχίζοντας την 12ετή θεατρική του παράδοση, ανέβασε με μεγάλη επιτυχία την κωμωδία του Georges Feydau "H κυρία του Μαξίμ" στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό. Η θεατρική ομάδα απεφάσισε ένα μέρος των εσόδων της παράστασης να διατεθεί φέτος στο Σωματείο μας. Ευχαριστούμε πολύ τον Σ.Α.Κ.Α. , την θεατρική ομάδα του και ιδιαίτερα τον Kύριο Αντώνη Βουράκη.

• Τον Ιούνιο, η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (Μ.Ο.Τ.Ο.Ε.) γνωρίζοντας το έργο του Σωματείου μας μέσω του Μέλους της, κυρίου Ι. Βλαχάκη, και θέλοντας να μας υποστηρίξει, απεφάσισε να δοθούν στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος τα έσοδα από τα εισητήρια εισόδου στην 27η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών στη Θάσο.

ΜΕΛΗ – ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Φέτος ενεγράφησαν 23 νέα μέλη και 4 Ισόβια.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

• Όπως ήδη γνωρίζετε, στις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα κατά την Γενική Συνέλευση της 29ης Νοεμβρίου του 2007, εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο και συνήλθαν σε σώμα οι κάτωθι:

- Γεράσιμος Ζερβός, Πρόεδρος

- Μιχάλης Σαρρής, Αντιπρόεδρος

- Natasha Clive – Βρέκοσι, Γενική Γραμματεύς

- Χριστίνα Dutton, Ταμίας

- Μίνα Κουλουβάτου, Μέλος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ

• Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα μας για την πρόληψη ατυχημάτων.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς τυπώσαμε 40.000 Φυλλάδια Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων με χορηγούς. Αναλυτικότερα: 10.000 φυλλάδια με τίτλο «Ασφάλεια στο σπίτι» και χορηγό την εταιρεία Baccarat Ελλάς, 10.000 φυλλάδια με τίτλο «Αθλητισμός με ασφάλεια» και χορηγό την εταιρεία Nestle Hellas, 10.000 φυλλάδια με τίτλο «Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών» και χορηγό την εταιρεία Toys Academy και τέλος άλλα 10.000 Φυλλάδια με τίτλο «Σεβασμός στα ζώα» και χορηγό την εταιρεία Nestle Hellas. Τα Φυλλάδια ήδη διανέμονται σε σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς και Συλλόγους Γονέων κατά τις Παρουσιάσεις Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων, που οργανώνει το Σωματείο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων.

Επίσης συνεργαστήκαμε με την εταιρεία «Αττική Οδός – Αττικές Διαδρομές». Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η εκτύπωση 150.000 Φυλλαδίων με θέμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Η διανομή του Φυλλαδίου έγινε από τα Διόδια της Αττικής Οδού από Δευτέρα 13 –Κυριακή 19 Οκτωβρίου, Ημέρα Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων.

• Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ διένειμε 1200 φυλλάδια του Σωματείου ένθετα στο φύλλο της 13ης Μαΐου 2008.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ, ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

• Θα ήταν παράλειψη και αχαριστία να μην τονίσουμε ότι πάρα πολλά από όσα έγιναν οφείλονται στην συγκεκριμένη υποστήριξη των φίλων του Σωματείου μας και στις δωρεές που μας εστάλησαν.

Πολλά οφείλουμε και στους χορηγούς χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι πετυχημένες μας εκδηλώσεις και ενισχύθηκε το ταμείο μας.

Θα θέλαμε να τους αναφέρουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά:

• La Chocolatiere, Εύη Ψαθίδου
  • ΕΣΤΙΑ, Εφημερίς, Αλέξης Ζαούσης
  • Καπουάνο Ασφάλειες, Maurice Καπουάνο
  • GENERALI, Ασφάλειες
  • Γιάννης Βλαχάκης, Φωτογράφος
  • Κωνσταντίνος & Μίνα Κουλουβάτου
  • Ασφάλειαι ΜΙΝΕΤΤΑ
  • ΜΕΚΟ – Εμπορία Αυτοκινήτων
  • Μπουτάρης Οινοποιητική
  • Bacardi Hellas Μονοπρόσωπη
  • Baccarat Ελλάς
  • Nestle Hellas
  • Toys Academy
  • Ελένη Μητρέλη
  • WIN Communications
  • Κωστής & Ελένη Γεωργιλή
  • Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (Σ.Α.Κ.Α.)
  • Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ)
  • ΕΡΤ
  • Αττική Οδός - Αττικές Διαδρομές Α.Ε.
  • Γεώργιος Ντάβλας

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι τα συμπεράσματα που βγήκαν από την μελέτη έδειξαν την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές αλλαγές στον τομέα αντιμετώπισης των τραυματισμένων παιδιών .

Γι'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ακόμη πιο έντονα.

Η χρονιά που μας έρχεται θα είναι οικονομικά μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ελπίζουμε και βασιζόμαστε ιδιαίτερα στην δική σας συμπαράσταση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Γεράσιμος Ζερβός       Natasha Clive – Βρέκοσι
Πρόεδρος                  Γενική Γραμματεύς

Απολογισμός παρουσιάσεων σε σχολεία

Εξακολούθηση της εκστρατείας Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων με παρουσιάσεις σε σχολεία, δημοσίευση άρθρων Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο και συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

22 Ιανουαρίου 2008. Ξεκίνησε η Πιλοτική Μελέτη Καταγραφής Περιστατικών Παιδικού Τραύματος (Trauma Registry) στην Πάτρα, στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών», στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και στην Θεσσαλονίκη, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

4 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 98 παιδιά.

11 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Β΄Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 66 παιδιά.

18 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 13ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 46 παιδιά.

19 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδκών Ατυχημάτων στα Εκπαιδευτήρια Καργάκου. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 23 παιδιά.

31 Μαρτίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 1ο & 25ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 80 παιδιά.

1&2 Απριλίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 129ο Πειραματικό Δημοτικό Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 146 παιδιά.

8 Απριλίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 198 παιδιά.

15 Απριλίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 77ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 112 παιδιά.

17 Απριλίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 123ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 210 παιδιά.

17 Απριλίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων σε Κέντρο Προσχολικής Αγωγής. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 75 παιδιά.

7 Μαΐου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο Νηπιαγωγείο Μεγάρων. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 54 παιδιά.

17 Μαΐου 2008. Συμμετοχή και διανομή ενημερωτικού υλικού στην 7η συνάντηση για την Κίνηση Φορέων Εθελοντισμού με άλλους 51 διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι φορείς: Αρκτούρος, AEGEE Αθήνα, Νέα Ακρόπολη, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, Μέριμνα Ζωής κατά της εξάρτησης, Οργανισμός Νεολαίας και άθλησης Ο.Ν.Α. του Δήμου Αθηναίων και PRAKSIS.

19 Μαΐου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 16 Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 23 παιδιά.

20 Μαΐου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στο 21ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 40 παιδιά.

6,7,8 Ιουνίου 2008. Οργάνωση του 12ου Ιατρικού Σεμιναρίου Advanced Pediatric Life Support (A.P.L.S.) με συνδιοργανωτή το Ερευνητικό - Πειραματικό Τμήμα της «ΕLPΕΝ A.E.» και χορηγό την εταιρεία "la Chocolatiere". Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδεύθηκαν είκοσι οκτώ ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, δύο εκ των οποίων ανήκουν στο ΕΚΑΒ. Εκπαιδευτές ήταν οι γιατροί κ.κ. Γεράσιμος Ζερβός, Βασίλειος Αλεξόπουλος, Αλέξανδρος Ανδρέου, Αικατερίνη Βλαστού, Παναγιώτης Δασκαλάκης, Κοσμάς Ηλιάδης, Βασιλεία Κοντέ, Γεώργιος Κυρβασίλης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Παναγιώτης – Σωκράτης Λουμάκης, Ευστάθιος Λυκούδης, Αγορίτσα Μπάκα,Γιώργος Πέππας, Δημήτρης Πύρρος, Μιχάλης Σαρρής, Μαρία Σταγάκη, Μάριος Σταθάτος, Θεοφάνης Τσιλιγιάννης, Μάρθα Χαρίση και Μαρία Ψωμά.

14-16 Ιουνίου 2008. Συμμετοχή με ενημερωτικό υλικό στην 27η Πανελλήνια συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών στην Θάσο, στην Καβάλα.

12-13 Ιουλίου 2008. Συμμετοχή με ενημερωτικό υλικό στο ARTogether Festival στη Σαρωνίδα.

29 Ιουλίου 2008. Ραδιοφωνική Συνέντευξη κου Ζερβού στην ΝΕΤ 105,8 με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων το καλοκαίρι».

8 Σεπτεμβρίου 2008. Ραδιοφωνική Συνέντευξη κου Ζερβού στην ΝΕΤ 105,8 με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στο σχολείο».

8 Σεπτεμβρίου 2008. Ραδιοφωνική Συνέντευξη κου Ζερβού στον ΣΚΥ με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» στο σχολείο.

10 Σεπτεμβρίου 2008. Ημερίδα Εκπαιδευτικών στην Καλλιθέα. Συμμετείχαν 80 εκπαιδευτικοί.

22 Σεπτεμβρίου 2008. Ραδιοφωνική Συνέντευξη κου Ζερβού στο ALTER με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» στο σχολείο.

14 Οκτωβρίου 2008. Παρουσιάσεις Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων σε 1ο & 6ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας Αττικής. Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν 75 παιδιά.

21 Οκτωβρίου 2008. Τηλεοπτική Συνέντευξη κου Ζερβού στο ΑΘΗΝΑ ΤV με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στο σπίτι».

23 Οκτωβρίου 2008. Τηλεφωνική Συνέντευξη κου Ζερβού στο Τηλεοπτικά Κανάλι Ιωάννινα TV με θέμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο».

5 Νοεμβρίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στα Εκπαιδευτήρια Καργάκου. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 7 παιδιά.

14,15,16 Νοεμβρίου 2008. Οργάνωση του 13ου Ιατρικού Σεμιναρίου Advanced Pediatric Life Support (A.P.L.S.) με συνδιοργανωτή το Ερευνητικό - Πειραματικό Τμήμα της «ΕLPΕΝ A.E.» και χορηγό την εταιρεία "la Chocolatiere". Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδεύθηκαν τριάντα τέσσερεις ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, δύο εκ των οποίων ανήκουν στο ΕΚΑΒ. Εκπαιδευτές ήταν οι γιατροί κ.κ. Chuck Paidas, Γεράσιμος Ζερβός, Αικατερίνη Βλαστού, Λαμπρινή Βρανά, Κοσμάς Ηλιάδης, Βασιλεία Κοντέ, Γεώργιος Κυρβασίλης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Ευστάθιος Λυκούδης, Μιχαήλ Μαυρανεζούλης, Δημήτριος Μωραϊτης, Ελένη Ντούβαλη, Γιώργος Πέππας, Μιχάλης Σαρρής, Μαρία Σταγάκη, Μάριος Σταθάτος, Θεοφάνης Τσιλιγιάννης, Μάρθα Χαρίση και Μαρία Ψωμά.

21 Νοεμβρίου 2008. Παρουσίαση Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων στον Παιδικό Σταθμό Αγίας Παρασκευής. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 125 παιδιά.

11 Δεκεμβρίου 2008. Συνέντευξη κας Ν. Βρέκοσι στην Δημοτική Εφημερίδα Πειραιά «Δημοτικό Μέλλον» με θέμα τους στόχους και το έργο του Σωματείου.

Τελευταία νέα

• Ανακοίνωση

paxoi ekso

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι εξοπλίσαμε με τα απαραίτητα μηχανήματα το Παιδιατρικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Παξών.

Διαβάστε περισσότερα...
  • Άμεσες Ανάγκες

ameses4Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι Άμεσες Ανάγκες για τα Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων, την Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος καθώς επίσης και για την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα...